Διατροφική Αγωγή & Μαγικές Δίαιτες

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών   

 

Σημαντικό κομμάτι της Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση του κόσμου. Κατά καιρούς, και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπροβάλλουν σε περιοδικά και διαφημίσεις ειδικές ή καλύτερα μαγικές δίαιτες αδυνατίσματος που υπόσχονται την γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους.

Μερικά συνήθη χαρακτηριστικά «των διαιτών» αυτών είναι τα παρακάτω:

  • Σας υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα

  • Συστήνουν μαγικές τροφές που καίνε το λίπος (γκρέιπφρουτ, αγκινάρες, μηλόξυδο κ.α.)

  • Προωθούν την αποφυγή ή τον αυστηρό περιορισμό ολόκληρης ομάδας τροφίμων

  • Είναι κατά κύριο λόγο υποθερμιδικές

  • Προτείνουν την κατανάλωση τροφών με συγκεκριμένους συνδυασμούς

    (Για παράδειγμα, η απαγόρευση κατανάλωσης κρέατος με αμυλούχες τροφές. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη του κρέατος και το άμυλο διασπώνται σε διαφορετικά σημεία στο γαστρεντερικό σωλήνα και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.)

  • Επικεντρώνονται μόνο στην εξ ωτερική εμφάνιση και όχι στα οφέλη για την υγεία. Αυξημένη απώλεια μυϊκού ιστού είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση του βασικού μεταβολισμού του ατόμου, χαμηλή απόδοση στη δουλειά και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η χρήση τέτοιων διατροφικών σχημάτων και ή έλλειψη ενημέρωσης στα πλαίσια της διατροφής σίγουρα δεν θα μπορούσε να μην έχει και προσωπικό κόστος. Υπάρχει έντονη συμπτωματολογία στα άτομα που κατά καιρούς χρησιμοποιούν τέτοια διατροφικά σχήματα για την απώλεια βάρους όπως ορμονικές διαταραχές, διαταραχές θυρεοειδούς αδένα, κατάθλιψη, αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης και αυξομειώσεις βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα (φαινόμενο «γιο-γιο»). Είναι γνωστό ότι η απορία πολλών που θέλουν να χάσουν τα περιττά τους κιλά είναι εάν πράγματι υπάρχουν μαγικές δίαιτες και τρόφιμα με ειδικές ιδιότητες που να προκαλούν απώλεια βάρους.

Η απάντηση είναι ότι η προσπάθεια να μειώσουμε το βάρος, και ακόμη περισσότερο να το διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα, είναι μία από τις δυσκολότερες διαδικασίες προαγωγής της υγείας. Είναι εύκολο για τον οικογενειακό γιατρό να πει «Χάστε 30 κιλά και ελάτε μετά να με δείτε πάλι» και να μας δώσει μία  δίαιτα για να βοηθήσει. Αναγνωρίζουμε όμως ότι η μείωση του βάρους είναι τόσο δύσκολη που, εκείνοι που πρέπει να προσπαθήσουν να την επιτύχουν, θα εμπιστευθούν οποιοδήποτε μαγικό χάπι ή φίλτρο τους υπόσχεται ότι θα κάνει τον στόχο τους ευκολότερο.

Η συμβολή των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής (Διατροφική & Συμπεριφοριστική  Αγωγή) είναι σημαντική τόσο για την πρόληψη (πρωτογενή και δευτερογενή) όσο και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας καθώς και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Βασικές αρχές της Διατροφικής Αγωγής είναι η ενημέρωση για την αποφυγή της παραπληροφόρησης, η οριοθέτηση ρεαλιστικών στόχων, η προσπάθεια αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς καθώς και η μακροχρόνια υποστήριξη ή παρακολούθηση του ατόμου.

Αναζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού διαιτολόγου που είναι σε θέση να σας δώσει ασφαλείς και τεκμηριωμένες συμβουλές και παράλληλα να διεξάγει τη καταλληλότερη διατροφική αγωγή, που για κάθε άτομο είναι ξεχωριστή.