Νευρική Ανορεξία: Η Μάστιγα του Αιώνα…

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Η anorexia nervosa είναι από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται σε γυναίκες νεαρής και εφηβικής ηλικίας, αν και παρατηρούνται επίσης σε άνδρες αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα άτομα που πάσχουν θεωρούν πολύ σημαντικό στοιχείο το μέγεθος και τη σιλουέτα του κορμιού τους στην αξιολόγηση του εαυτού τους. Άλλα χαρακτηριστικά της νευρικής ανορεξίας είναι η υπερβολική αδυναμία, διαταραγμένη άποψη για την εικόνα του σώματος καθώς και αμηνόρροια για τουλάχιστον τρεις κύκλους σε κορίτσια ή γυναίκες που είχαν πριν κανονική περίοδο.

Παρακάτω αναφέρονται οι Στόχοι Διατροφικής Αγωγής:

  • Επάνοδος του βάρους: Η επαναφορά του βάρους θα πρέπει να αποτελεί έναν κύριο στόχο στην πρώιμη αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.
  • Καθιέρωση προγράμματος διατροφής: Στην ιδανική περίπτωση το άτομο συμμετέχει στον καθορισμό του προγράμματος διατροφής. Συμπληρώνετε καθημερινά ημερολόγιο των γευμάτων και από αυτό υπολογίζετε η θερμιδική πρόσληψη.
  • Έλεγχος της προόδου και της συμπεριφοράς: Η πρόοδος και η συμπεριφορά θα πρέπει αρχικά να ελέγχεται με εβδομαδιαίες συνεδρίες και για διάστημα 1-2 χρόνων με μηνιαίες συνεδρίες.