Εδώ θα βρείτε τους βασικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Από πολύ παλιά ο άνθρωπος έχει συνδέσει την υγεία του με την διατροφή. Σήμερα αυτή η σχέση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αφού η διατροφή είναι ένας από τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών του “πολιτισμού” μας (π.χ.: καρδιακή νόσος, παχυσαρκία, καρκίνος εντέρων κ.α.), από την άλλη μεριά όλο και περισσότερα προϊόντα διατροφής (με παράξενη ονομασία συστατικών) κάνουν την εμφάνιση τους.
Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει τις βασικές αρχές μιας υγιεινής διατροφής αφού αυτή παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Παρακάτω λοιπόν αναφέρονται μερικές από τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής, παραθέτοντας τις καθημερινές ποσότητες που προτείνονται για τις συγκεκριμένες τροφές, καθώς επίσης και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σ’ αυτές.

Οι γενικές οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή είναι οι εξής :

• Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, δημητριακά πρωινού
Καθημερινά προτείνονται αρκετά μεγάλες ποσότητες των τροφών αυτών στα κύρια γεύματα με σκοπό να “γεμίσουν” το στομάχι και να ικανοποιήσουν την όρεξη. Οι τροφές αυτές περιέχουν ενέργεια (θερμίδες), πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, άπεπτες φυτικές ίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

• Λαχανικά και Φρούτα
Τρεις ή και περισσότερες μερίδες προτείνονται καθημερινά καθώς επίσης και μια μερίδα, τουλάχιστον, πράσινα λαχανικά. Οι παραπάνω τροφές περιέχουν Βιτ. C, Φυλλικό οξύ, Βιτ. Α, Βιτ. Ε, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

• Άπαχο κρέας, πουλερικά, ψαριά, θαλασσινά, όσπρια, αυγά
Προτείνονται 2 ή περισσότερες μερίδες καθημερινά. Πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφών.

• Άπαχο ή ημιάπαχο γάλα, γιαούρτι, τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος
Καθημερινά προτείνονται 500γρ. γάλα ή ένα μικρό κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 μερίδα τυρί. Το ασβέστιο είναι το κύριο συστατικό αυτών των τροφών.

• Βούτυρο, μαργαρίνη, λάδια
Καταναλώνετε αυτές τις τροφές σε ελάχιστες ποσότητες. Αν τρώτε μαργαρίνη, προτιμάτε εκείνη με την ένδειξη “υψηλή σε πολυακόρεστα”. Είναι καλύτερα όμως να προτιμάτε το ελαιόλαδο. Θυμηθείτε ότι αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ενέργεια (θερμίδες). Επίσης περιέχουν βιτ.Α (βούτυρο και μαργαρίνη) και βιτ. Ε, απαραίτητα λιπαρά οξέα (λάδια).

• Ζάχαρη, γλυκά, μπισκότα, αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές αφού περιέχουν μόνον ενέργεια (θερμίδες) και είναι πτωχές σ’ όλα τα αλλά θρεπτικά συστατικά.

• Οινοπνευματώδη ποτά
Τα οινοπνευματώδη περιέχουν μόνον ενέργεια (θερμίδες), ενώ είναι πτωχά σ’ όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά.