Γιατί είναι απαραίτητη η Βιταμίνη D;
Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Η σπουδαιότητα οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Είναι μοναδική ανάμεσα στις βιταμίνες διότι: 1) υπάρχει σε φυσική μορφή μόνο σε μερικές κοινές τροφές και 2) μπορεί να σχηματιστεί στο σώμα από την έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός.
Ποια είναι η χρήση της βιταμίνης D;
Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D μπορεί να αυξηθούν, καθώς και η χορήγηση συμπληρωμάτων να καταστεί αναγκαία σε:
- Βρέφη που θηλάζουν, χωρίς συμπληρωματική βιταμίνη D ή που έχουν περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
- Εγκυμοσύνη.
- Θηλασμό (ιδιαίτερα με βρέφη που έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο).
- Ηλικιωμένους, που έχουν περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία πιθανόν λόγω μειωμένης κινητικότητας.
- Άτομα με σκούρο δέρμα.
- Αυστηρά χορτοφάγους.
- Σε άτομα που δεν εκτίθενται αρκετά στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η βιταμίνη D έχει ερευνηθεί για τον πιθανό της ρόλο στην οστεοπόρωση, τον καρκίνο και την υπέρταση.
Οστεοπόρωση
Η βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το ασβέστιο) μπορεί να καταστεί χρήσιμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που είχαν υποστεί κατάγματα στο ισχίο παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο πλάσμα. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας και κινδύνου καταγμάτων και σε συνδυασμό με το ασβέστιο μπορεί να ενισχύσουν το αποτέλεσμα της ορμονικής θεραπείας.
Καρκίνος
Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με ορισμένα είδη καρκίνου όπως στο κόλον, στον προστάτη και στο στήθος.
Υπέρταση
Η βιταμίνη D, ενδεχομένως μέσω ενός μηχανισμού που επηρεάζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου, φαίνεται να παίζει κάποιον ρόλο στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Τα ανάλογα της βιταμίνης D έχει βρεθεί μετά από έρευνες ότι μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Απομένει να αποδειχθεί εάν τα ευεργετικά αποτελέσματα στη πίεση του αίματος μπορούν να προέλθουν από την αυξημένη διαιτητική πρόσληψη σε βιταμίνη D ή στη λήψη συμπληρωμάτων αυτής.