Μειώστε την Υπέρταση Τώρα!

 

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών   

 

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων και ορισμένες μορφές χρόνιας νεφροπάθειας. Ο κίνδυνος εμφάνισης των νοσημάτων αυτών σχετίζεται περίπου γραμμικά με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχει μια ποικιλία διαιτητικών παρεμβάσεων που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Η γνώση αυτή έχει επιβεβαιωθεί με πλήθος επιστημονικών τεκμηριωμένων μελετών.

Βασική παρέμβαση Διατροφικής Αγωγής για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ο έλεγχος της κατανάλωσης αλατιού. Κύριο συστατικό του αλατιού είναι το νάτριο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία των υγρών του σώματος και την αρτηριακή πίεση.
Το σώμα χρειάζεται 2.400 mg νατρίου καθημερινά ή 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού). Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε καθημερινά περισσότερο από αυτή την ποσότητα.

 

 

Ποια τρόφιμα είναι πλουσιότερα σε αλάτι και νάτριο;

Σνακ, Πατατάκια, Επεξεργασμένα κρέατα, Ζαμπόν, Μπέικον, Μορταδέλα, Κέτσαπ, Σάλτσα σόγιας, Μουστάρδα, Πίκλες, Ελιές

 

Στους τρόπους μείωσης της πρόσληψης αλατιού περιλαμβάνονται:

  • η μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών
  • η χρήση βοτάνων και καρυκευμάτων χωρίς αλάτι για να δίνετε γεύση στα φαγητά
  • η αποφυγή επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφών
  • η απουσία αλατιού από το τραπέζι
  • η χρήση σκόρδου σε σκόνη, κρεμμυδιού σε σκόνη ή κάποιου υποκατάστατου αντί για αλάτι

 

Στόχοι Διατροφικής Αγωγής για την υπέρταση είναι οι παρακάτω:

  • Η μείωση της αρτηριακής πίεσης στον κάθε άνθρωπο, με στόχο την πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης.
  • Η μείωση της ανάγκης αντιυπερτασικής φαρμακοθεραπείας.
  • Η αύξηση της αποτελεσματικότητας της αντιυπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής.
  • Η αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.).