Διατροφική Αγωγή μετά τα Χριστούγεννα

 

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός (Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

Τα Χριστούγεννα πέρασαν και οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγαμε αυτόν τον καιρό να επισκεπτόμαστε τη ζυγαριά μας για λόγους ότι δεν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε τη πραγματική αλλαγή στο βάρος μας. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεπεράσουμε αυτή τη μικρή ψυχολογική μας αδυναμία και να προσπαθήσουμε να χάσουμε τα κιλά που βάλαμε στις γιορτές.  Σύμμαχος μας στη προσπάθεια αυτή θα είναι οι 5 βασικές συμβουλές Διατροφικής Αγωγής από το διαιτολόγο -διατροφολόγο Σιώπη Π. Στυλιανό.

1η Συμβουλή: Αποφύγετε τα διαφημιστικά μηνύματα που υπόσχονται εύκολη, γρήγορη και χωρίς κόπο απώλεια βάρους. Οτιδήποτε σημαντικό που πετύχαμε μέχρι τώρα στη ζωή μας, δεν έγινε παρά μόνο με προσπάθεια, διάρκεια, ισχυρή θέληση και αφοσίωση.

2η Συμβουλή: Αποφύγετε τα «θαυματουργά μηχανήματα» που υπόσχονται ιδιαίτερες αλλαγές πάνω στο σώμα μας. Εντάξτε μια καθημερινή δραστηριότητα όσο και αν σας φαίνεται ουτοπικό. Ο οργανισμός συνηθίζει όλο και περισσότερο στη στασιμότητα και στην αδράνεια. Κάντε μια δυναμική αρχή να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας ξεκινώντας καινούριες δραστηριότητες όπως περπάτημα, ποδήλατο, χορός, γυμναστήριο κ.α.

3η Συμβουλή: Αποφύγετε τις «μαγικές δίαιτες». Προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί είναι κατάθλιψη, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, διατάραξη θυρεοειδούς αδένα, αδυναμία αυτόσυγκέντρωσης και ορμονικές διαταραχές. Η πραγματική λύση για την απώλεια βάρους βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφική αγωγή, στη διαμόρφωση διατροφικής συμπεριφοράς και στην ένταξη φυσικής δραστηριότητας.

4η Συμβουλή: Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Καταναλώστε τουλάχιστον 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό αποτελούν την ιδανική επιλογή για απώλεια βάρους και για ευεξία.

5η Συμβουλή: Διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων. Εκπαιδευτείτε στην ανάγνωση της σήμανσης τροφίμων και προσπαθήστε να υπολογίζετε πόσες περίπου θερμίδες παίρνετε σε κάθε γεύμα. Συχνά η πραγματική πρόσληψη θερμίδων υποεκτιμάται αρκετά, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι παίρνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.