Διατροφική Αγωγή & Οικονομική κρίση

(Τρώτε υγιεινά ξοδεύοντας λιγότερα)

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Το καλάθι της νοικοκυράς επηρεάστηκε κατά πολύ από την οικονομική κρίση. Βάλαμε φρένο στα γεμάτα καροτσάκια των σούπερ μάρκετ παρόλο που προσπαθούν να μας δελεάσουν με ειδικές προσφορές. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι για να τρώμε υγιεινά θα πρέπει να έχουμε και γεμάτο πορτοφόλι. Τον μύθο αυτό τον έχει καταρρίψει εδώ και χρόνια η ιατρική ομάδα που υποστηρίζει το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.  Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η  μεσογειακή διατροφή κρύβει οικονομικές και υγιεινές λύσεις. Ακολουθήσετε τις παρακάτω έξυπνες συμβουλές διατροφής και θα σας βοηθήσουν να τρέφεστε σωστά και να εξοικονομείτε χρήματα.

  • Βάλτε πρόγραμμα στη διατροφή σας

Η λέξη προγραμματισμός σε πολλούς προκαλεί επιπλέον άγχος. Προσπαθήστε κάθε μέρα να κάνετε ένα βήμα προς το πολυπόθητο αυτό πρόγραμμα. Καταγράψτε τα τρόφιμα που πραγματικά χρειάζεστε και μην αποκλίνετε πολύ από αυτή τη λίστα.

  • Ελαχιστοποιείστε τα υπολείμματα του ψυγείου σας

Τα πάντα είναι θέμα ποσότητας. Σίγουρα δε θα φτάσουμε τους φίλους μας ευρωπαίους που αγοράζουν το καρπούζι σε φέτες αλλά μια καλύτερη διαχείριση στη ποσότητα των νωπών τροφίμων που ψωνίζουμε σίγουρα θα βοηθήσει τον προϋπολογισμό μας.

  • Κάντε τα ψώνια σας ήρεμοι και ποτέ πεινασμένοι

Αστείο κόλπο αλλά πιάνει. Οι κρίσεις υπερκατανάλωσης που πολλές φορές μας πιάνουν, όταν βρισκόμαστε στο σούπερ μάρκετ και θέλουμε να καταναλώσουμε νοστιμιές που δεν συμφέρουν στο πορτοφόλι μας μπορούν να μειωθούν, όταν έχουμε μια σχετική ψυχική ηρεμία και σίγουρα, όταν δεν είμαστε πεινασμένοι. Καλό θα ήταν, πριν φτάσετε στο ταμείο να επανελέγχετε τα τρόφιμα που έχετε πάρει για το αν πραγματικά τα χρειάζεστε.

Ψωνίστε φρούτα και λαχανικά εποχής

Μην προσπαθήσετε να βρείτε καρπούζι χριστουγεννιάτικα, θα το χρυσοπληρώσετε. Σίγουρα η φύση θα έχει το λόγο της που μας δίνει τα δώρα της ανά εποχές. Ακολουθώντας τον κανόνα αυτό γλιτώνετε εκτός από χρήματα και πολλούς αυξητικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα για να γίνονται πιο ανθεκτικά.

Ετοιμάστε κάτι από το σπίτι για το σχολείο ή για τη δουλειά σας

Καιρός να επιστρέψουμε στις καλές παλιές εποχές πού ετοιμάζαμε το κολατσιό μας είτε για το σχολείο είτε για τη δουλειά μας. Προτιμήστε 1 τοστ με 1 φέτα κασέρι χαμηλό σε λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα, 1 φρούτο που μπορείτε εύκολα να το βάλετε στη τσάντα σας όπως μήλο, μπανάνα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα.

Χρησιμοποιείστε την κατάψυξή σας

Σίγουρα η κατάψυξη του ψυγείου μας δεν είναι μόνο για τα παγάκια του φραπέ μας. Υπάρχουν τρόφιμα κατεψυγμένα (όπως ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά) πολύ οικονομικά και με θρεπτική αξία ισάξια μερικές φορές με αυτή του φρέσκου προϊόντος.

Νηστέψτε!!!

Η νηστεία κάνει καλό και στη τσέπη μας τελικά. Τρώγοντας 1 – 2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 1- 2 φορές την εβδομάδα λαχανικά και 1 -2 φορές το μήνα κόκκινο κρέας (που είναι και το ακριβότερο) είστε διπλά κερδισμένοι γιατί ακολουθείτε και το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και κερδίζετε χρήματα.

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας λοιπόν, τη μεσογειακή (ελληνική) διατροφή. Είμαστε περήφανοι για το πολιτισμό μας και προσπαθούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τη κρίση με κάθε τρόπο.