Παίζει ρόλο η Διατροφή στον Αθλητισμό;

 

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Η αθλητική διατροφή είναι μια σχετικά νέα περιοχή μελέτης που περιλαμβάνει την εφαρμογή σωστών διατροφικών αρχών για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Μολονότι οι ερευνητές μελετούν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη διατροφή και στα διάφορα αθλήματα για περισσότερα από εκατό χρόνια, μόλις τις περασμένες δεκαετίες η επιστημονική έρευνα επικεντρώνεται στην διαμόρφωση συγκεκριμένων συστάσεων για αθλητές.

Σημαντικότεροι παράγοντες που υποδηλώνουν ότι η αθλητική διατροφή γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης είναι οι παρακάτω:

  • Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο όγκος της ερευνητικής δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια και που αφορά τις αλληλεπιδράσεις της διατροφής και της σωματικής απόδοσης.
  • Μια άλλη ένδειξη είναι ότι οι αμερικάνικες και διεθνείς εταιρίες προϊόντων διατροφής κατασκευάζουν αθλητικά ποτά, αθλητικές γκοφρέτες και άλλα προϊόντα διατροφής που απευθύνονται σε αθλητές και αθλούμενους.

 

Η αθλητική διατροφή όπως την ξέρουμε σήμερα έχει μια σχετικά βραχύβια ιστορία, αλλά φαίνεται να είναι ένας σημαντικός τομέας στην προετοιμασία του αθλητή.

 

Ποιος είναι o ρόλος του διαιτολόγου στον αθλητισμό;

 

  • Να παρέχει ενημέρωση στους αθλητές σχετικά με τις ενεργειακές απαιτήσεις του αθλήματος τους.
  • Να αποθαρρύνει μη ρεαλιστικούς στόχους για το σωματικό βάρος και τη σύσταση του σώματος.
  • Να παρέχει στους αθλητές τις κατάλληλες διαιτητικές πρακτικές για τη διατήρηση ενός κατάλληλου βάρους και σωματικής σύστασης, χωρίς τη χρήση αυστηρών ή ιδιόρρυθμων διαίτων.
  • Να εκτιμά την τυπική διαιτητική πρόσληψη των αθλητών κατά τη διάρκεια της προπόνησης, του αγώνα, αλλά και στη μη αγωνιστική περίοδο.
  • Να εκτιμά την πρόσληψη υγρών και την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της άσκησης και να κάνουν τις κατάλληλες συστάσεις σχετικά με τη συνολική πρόσληψη υγρών και την πρόσληψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την άσκηση.
  • Να εκτιμά προσεχτικά κάθε συμπλήρωμα βιταμινών /ανόργανων συστατικών ή βοτάνων, εργογόνα βοηθήματα ή φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση και τα οποία ο αθλητής θέλει να χρησιμοποιήσει. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και μόνο μετά από έλεγχο της νομιμότητας τους.

 

Όλες οι διατροφικές συστάσεις για τους αθλητές θα πρέπει να στηρίζονται στα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες κάθε αθλητή σε εξατομικευμένο επίπεδο.