Πόσο ασφαλείς είναι οι Δίαιτες Express;

 

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Η παχυσαρκία στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις “επιδημίας” και για τις προηγμένες χώρες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή κατάταξη παχυσαρκίας κατέχει τη 1η θέση και την 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Σημαντική προσπάθεια γίνεται τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική κοινότητα για την πρόληψη της παχυσαρκίας μέσω της διατροφικής – συμπεριφοριστικής αγωγής. Σε αυτόν τον τομέα συνεισφέρει με τις επιστημονικές του γνώσεις ο διαιτολόγος  Σιώπης  Π. Στυλιανός.

 

 

Βασικές Συμβουλές Διατροφικής Αγωγής είναι οι παρακάτω:

 

  1. Συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα ελέγχου του βάρους σου.

Αν το βάρος σου είναι φυσιολογικό, απλά ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Αν είσαι υπέρβαρη / ος ή παχύσαρκη / ος τότε χρειάζεται να ξεκινήσεις συστηματικά την προσπάθεια για τον έλεγχο του βάρους σου.

 

  1. Θέσε συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους.

Μείωσε το βάρος σου σταθερά και σταδιακά μέχρι να επιτύχεις ένα υγιές βάρος. Μη βιαστείς να χάσεις πολλά κιλά γρήγορα και με επικίνδυνες μεθόδους (π.χ. ακραίες δίαιτες). Ένας καλός ρυθμός απώλειας είναι συνήθως 3-5 κιλά το μήνα.

 

  1. Αναζήτησε βοήθεια στην προσπάθειά σου.

Ο διαιτολόγος θα σε καθοδηγήσει και θα προσαρμόσει το κατάλληλο διαιτολόγιο στις ανάγκες σου. Σημαντική είναι η συμπαράσταση και η στήριξη του οικογενειακού και φιλικού σου περιβάλλοντος.

 

  1. Ενσωμάτωσε την υγιεινή διατροφή στον τρόπο ζωής σου.

Ο έλεγχος βάρους δεν είναι περιστασιακή διαδικασία. Είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας να υιοθετήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να τις προσαρμόσεις στον τρόπο ζωής σου.

 

  1. Αξιολόγησε την προσπάθειά σου.

Κάθε φορά που κατακτάς κάποιο στόχο να επιβραβεύεις τον εαυτό σου κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί. Σαφέστατα, το φαγητό δεν πρέπει να αποτελεί μέσο επιβράβευσης. Αν δεν καταφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα μην απογοητεύεσαι. Εντόπισε τα σφάλματα στη διατροφή σου και προσπάθησε να τα περιορίσεις.