Τι είναι ενεργειακή πυκνότητα & Ποια τα Τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα;

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Τι είναι ενεργειακή πυκνότητα;

 Ενεργειακή πυκνότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείτε για να δείξει την ενέργεια (σε kcal ή kj) ανά μονάδα βάρους (100 γραμμάρια) ενός τροφίμου. Η ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε διαφέρει από τρόφιμο σε τρόφιμο και εξαρτάται από τη περιεκτικότητά τους στα διάφορα μακροθρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας παίρνει ενέργεια μόνο από τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων και ποτών. Πιο συγκεκριμένα παίρνουμε:

  • 4 kcal από κάθε γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεΐνης που καταναλώνουμε

  • 9 kcal από κάθε γραμμάριο λίπους που καταναλώνουμε

  • 7 kcal από κάθε γραμμάριο αλκοόλης που καταναλώνουμε

 

Ποια είναι τα τρόφιμα με χαμηλή και με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα;

Τρόφιμα πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, ενώ τρόφιμα πλούσια σε λίπος έχουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα.

Μπορούμε να μειώσουμε την ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε όταν:

– Αυξήσουμε τη ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών στο ημερήσιο διαιτολόγιο

– Καταναλώνουμε ψωμί ή δημητριακά ολικής αλέσεως

– Καταναλώνουμε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, όπως γάλα με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κόκκινο κρέας χωρίς ορατό λίπος

 

Οι παραπάνω τρεις βασικές συστάσεις διατροφικής αγωγής είναι σίγουρο ότι καθένας από εμάς τις έχει διαβάσει σε περιοδικό ή εφημερίδα ή έχει παρακολουθήσει κάποιον ειδικό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να τις αναλύει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Η εφαρμογή των συστάσεων αυτών και η επιμονή στο στόχο που βάζουμε για την απώλεια, τη διατήρηση ή την αύξηση του βάρους μας ή γενικότερα η στάση απέναντι προς το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Διατροφικής Αγωγής.