Τι ονομάζουμε Μεσογειακή Διατροφή;
Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των ελαιοπαραγωγικών χωρών της Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στη δεκαετία του 1960.
Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής;
- Υψηλή κατανάλωση φρούτων
- Υψηλή κατανάλωση λαχανικών
- Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (συμπεριλαμβάνοντας και το ψωμί ολικής αλέσεως)
- Υψηλή κατανάλωση οσπρίων (2-3 φορές την εβδομάδα)
- Υψηλή κατανάλωση ψαριών (2-3 φορές την εβδομάδα)
- Λογική κατανάλωση αλκοόλ (προτιμήστε το κρασί με συνιστώμενη πρόσληψη 1-2 ποτηράκια (120 ml) κρασί)
- Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του και κυρίως τυριού και γιαουρτιού
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και των προϊόντων του (1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και 1-2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο)
- Ως πρόσθετο λίπος το ελαιόλαδο αλλά με μέτρο.
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν το ότι η Μεσογειακή Διατροφή:
- συνεισφέρει στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπερλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και η παχυσαρκία και συνεπώς στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
- παίζει προληπτικό ρόλο κατά ορισμένων μορφών καρκίνου.
/