Επιτρέπονται τα Διαιτητικά Συμπληρώματα στα πλαίσια μίας Δίαιτας?
Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Σιώπης Π. Στυλιανός
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι άχρηστα διότι μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει όλες τις απαιτούμενες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Άλλοι ισχυρίζονται ότι υγιεινή διατροφή είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς τα συμπληρώματα.
Τι είναι όμως τα διαιτητικά συμπληρώματα;
Ποικίλοι ορισμοί υπάρχουν για τα διαιτητικά συμπληρώματα σε όλο τον κόσμο. Στις χώρες της Ευρώπης ο ορισμός είναι ο ακόλουθος: ΄΄τα συμπληρώματα διατροφής είναι παρασκευάσματα όπως δισκία, κάψουλες, κόνεις ή υγρά παρασκευάσματα τα οποία απαρτίζονται ή περιέχουν μικροθρεπτικά ή μακροθρεπτικά συστατικά και/ ή εδώδιμες ύλες, τα οποία καταναλώνονται σε δόσεις επιπρόσθετα στην καθημερινή διατροφή. Τα τροφικά συμπληρώματα αποτελούνται από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν πεπτίδια, αμινοξέα και συνδυασμούς αζώτου, έλαια, λιπαρά οξέα και τους εστέρες τους, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά, φυτικά, ζωικά ή μικροβιακής προέλευσης, όπως επίσης και προϊόντα ζύμωσης ή σε αφυδατωμένη μορφή ή συμπυκνωμένη, είτε σε μορφή εκχυλίσματος.
Ποια είναι όμως η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής;
Τα συμπληρώματα αγοράζονται για ποικίλους και διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Ως μέσο σιγουριάς που θα βοηθήσει τα άτομα που δεν έχουν τον χρόνο να καταναλώνουν πλήρη και επαρκή γεύματα.
- Για να βελτιώσουν την συνολική τους υγεία και φυσική κατάσταση.
- Για να επιμυκηνθεί η βιωσιμότητα και να καθυστερήσουν την εκδήλωση φαινομένων που σχετίζονται με κάθε ηλικία.
- Ως τονωτικό προκειμένου να νιώσουν καλύτερα ή σε περίοδο ανάρρωσης.
- Για τα συμπτώματα του στρες.
- Σε περιόδους εγκυμοσύνης.
- Σε άτομα που κάνουν δίαιτες αδυνατίσματος.
- Σε καπνιστές
- Για να βελτιωθεί η απόδοση ατόμων που αθλούνται.
- Για να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν διάφορα συμπτώματα, όπως στο κρυολόγημα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον καρκίνο, στη μειωμένη όραση, σε δερματολογικές παθήσεις κ.α.)
Ποιες πληθυσμιακές ομάδες βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας και μπορούν να επωφεληθούν από την χορήγηση συμπληρωμάτων;
Τέτοιες ομάδες είναι οι παρακάτω:
- Άτομα όπως τα βρέφη και τα παιδιά, εφήβους, γυναίκες σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού και κατά την αναπαραγωγική περίοδο, ηλικιωμένοι, και πτωχές μειονότητες.
- Άτομα των οποίων η διατροφή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής τους π.χ. καπνιστές, αλκοολικοί, εθισμένοι στα ναρκωτικά, ελλειποβαρή άτομα, άτομα με χαμηλό εισόδημα καθώς και αυστηρά χορτοφάγοι, και οι αθλητές.
- Άτομα η διατροφή των οποίων επηρεάζεται από μια πρόσφατη εγχείρηση ή που πάσχουν από κάποια νόσο π.χ σύνδρομα δυσαπορρόφησης, ηπατοχολικά νοσήματα, εγκαυματίες, άτομα με συγγενή προβλήματα μεταβολισμού.
- Άτομα τα οποία κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων.